“ 201… yılı Dünyanın en iyi şirketleri”
Herkese Merhabalar;
“ 201… yılı Dünyanın en iyi şirketleri” açıklandı .
Şu an bu yazıyı okuyan herkes eminim ki bu başlığa Facebook,Twitter,Linkedin gibi sosyal platformlar da rastlamıştır,belki bir çoğumuz başlığı dikkate almadan geçti ,bir çoğumuz da sıralamaya bakarak “Vayy be adamlar ne para kazanıyor he”,”Şu çalıştıkları yerlere bak ,ben orda olsam neler yaparım varya ” diye iç geçirdi.
Facebook,Google,Microsoft,IBM,Apple hepimiz duyduk dimi bu isimleri ?
Duymayanlar için söylemek istiyorum,işte “ 201… yılı Dünyanın en iyi şirketleri” başlığına tıklayınca göreceğimiz dünyanın en iyi şirketleri bu şirketler.
Bahsettiğimiz bu şirketleri biraz incelediğimiz zaman göze çarpan en büyük ortak özellik, yüz yıllık şirketler değil çok çok yeni ve “Teknoloji” şirketler olmalarıdır. Peki bu kadar yeni olmasına rağmen nasıl oluyor da asırlık çınar diye hitap edebileceğimiz şirketlerin bir çoğundan daha çok kazanıyor ve tanınıyorlar.
Nasıl Oluyorda Bu Şirketler Asırlık Çınarları Geride Bırakabiliyor?
Bence temel nedeni “Teknoloji” ve “İnsan” faktörlerini en verimli ve değerli şekilde kullanmalarıdır.
Eski ve köklü şirketlerin iç yapısına baktığımızda gerçekten yıllar öncenin modası diyebileceğimiz yönetim şekillerinin kullanıldığını,katı kuralların uygulandığını ve ciddi bir hiyerarşik gücün hissedildiğini görmek kaçınılmazdır.
Listenin başındakileri incelediğimiz de ise çalışanlarına esnek çalışma fırsatları sunduklarını,daha motive edici çalışma ortamları sağladıklarını, hiyerarşik fikirleri değil de yaratıcı ve hayalci fikirleri uygulayarak ezber bozduklarını görmemiz mümkün.
Yaratıcılık Vs Hiyerarşi ?
Hiyerarşinin boy gösterdiği,katı kuralların uygulandığı şirketlere bakacak olursak ,sıkıcı çalışma ortamları, bir üst kişiden çekinme duygusu, fikrimi söylesem ne olacak ki bir şey değişmeyecek çekincesi,zaman zaman ofis ortamından edilen şikayetler listesi vs.
Okurken bile sıkıldık değil mi J
Şimdi sizlerle liste başında olan şirketlerin çalışma ofislerinden çekilmiş bazı karelerin olduğu bir link paylaşmak istiyorum.,
http://www.teknobeyin.com/16-unlu-sirketin-muhtesem-otesi-ofisleri.html
Gördük değil mi listenin başında olan şirketlerin çalışma ortamlarını.
Şurada çalıştığınızı hayal eder misiniz?
Hayali bile güzel değil mi ?
Renkli,eğlenceli stres ve sıkıcılıktan uzak ferah çalışma ofisleri. Bu tarz bir ofiste çalışan kişinin masam küçük,sandalyem bozuk, fikrimi söyledim ama yöneticim dinlemedi bile, gibi bir derdi olmayacağı için bunlara harcayacağı enerjiyi yaratıcılığa ve hayal gücüne harcayacağını tahmin ediyorum ve bu güzel ortamların şirketleri en üst sıralara getiren en önemli etmenlerin başında olduklarını düşünüyorum.
Çok fazla uzatmadan şöyle bir toparlayacak olursak,her yazımın başında belirttiğim gibi günümüz teknoloji,iletişim ve yaratıcılık devri. Bu üç kelimenin anlamının en iyi kavrayan ve uygulayan şirketlerin kazandığı bir devirdeyiz.
Bu yüzden günümüzde var olan şirketler sürdürülebilir başarı istiyorlarsa çalışanlarının yaratıcılığını arttırmaya yönelik çalışmalar yapmalı,fikirlerini ve hayallerini dinlemelidirler.Çünkü günümüzde başarının kapılarını “Teknoloji”,”İletişim”,”Yaratıcılık” anahtarları açıyor.
İyi insanlarla karşılaşmanız dileğiyle sağlıcakla kalınız…